Fotoğraf makinemle çekilen resimler üzerinde noktalar/toz tanecikleri görüyorum

Sayısal fotoğrafçılar tarafından karşılaşılan en yaygın problem fotoğraf makinesinin algılayıcısı üzerinde toplanan tozlardır. . Resmin açık tonlu kısımlarında koyu renkli noktaların dağılımı görünebileceğinden, fotoğraflarınız üzerinde olumsuz etkisi olabilir. Genellikle, aşağıdaki resimde olduğu gibi mavi gökyüzünde görülebilir.Bazen hatalı olarak fotoğrafların üzerinde beliren noktaların Şeffaf Ayna, elektronik kadraj veya lens üzerindeki toz taneleri nedeni ile oluştuğu düşünülür. Şeffaf Ayna veya elektronik kadraj üzerinde bulunan toz taneleri fotoğrafın son görüntüsünü etkilemez. Lens üzerindeki normal toz tanecikleri o kadar ufak ve odak noktasından o kadar uzaktırlar ki çektiğiniz fotoğraf üzerinde görünmezler.


Algılayıcı veya Şeffaf Ayna üzerinde toz oluşmasını engellemek için ne gibi önlemler alabilirim?



Tozun fotoğraf makinesi içine girmesini tamamen engellemek mümkün değildir, ancak bu riski en düşük seviyeye indirmenize yardımcı olacak küçük öneriler bulunmaktadır.


  1. Lensi değiştirmeden önce fotoğraf makinesi kapalı konuma getirin. Böylelikle algılayıcı üzerindeki statik şarjı ve dolayısıyla toz çekimi riskini azaltacaktır.
  1. Lensi fotoğraf makinesinin gövdesine takmadan önce arka lens elemanının dış kısmının temiz ve tozdan arınmış olduğundan emin olun. Bir roket hava üfleyicisi kullanarak toz ve özellikle cam üzerinde çizik yaratabilecek diğer parçacıkları uzaklaştırın. Bu işlem sonrasında kuru bir mikro elyaf bez kullanabilirsiniz.
  1. Fotoğraf makinesini lens ağzı açık şekilde uzun bir süre açık bırakmayın. Bir lensi çıkartırken, gövde kapağını çıkan lensin yerine derhal kapatın veya değiştireceğiniz hemen takın.
  1. Mümkün olması durumunda, lensi kuru ve tozlu veya kumlu olmayan ortamlarda değiştirin.
  1. Lensi değiştirirken, lens yuvasını aşağı doğru tutarak tozun fotoğraf makinesi içerisine girmesini engelleyin.
  1. Arka lens kapağı ve fotoğraf makinesi gövdesini temiz ve tozdan uzak tutun. Lens fotoğraf makinesi üzerindeyken arka lens kapağını, fotoğraf makinesinin gövde kapağına takabilirsiniz. Bu kapakların iç kısmında, özellikle kapaklar çanta içindeyken üzerilerinde toz ve pislik toplanmasını engelleyecektir.
  1. Fotoğraf makinenizin çantasını temiz tutun. Bir süre kullandıktan sonra çantanın içerisinde ne kadar çok toz ve pislik biriktiğini gördüğünüzde şaşıracaksınız. Çantanızı boşaltın ve bir elektrikli süpürge ile toz ve pislikleri temizleyin. Hafıza kartları, yuva kapakçıkları ve benzeri küçük parçacıkları elektrik süpürgesini kullanmadan önce çantadan çıkarttığınıza emin olun.

Çektiğim resimlerde toz lekesi görürsem ne yapabilirim?


SLT fotoğraf makinelerinin iki aşamalı Toz Önleyici fonksiyonu bulunmaktadır.

  1. Statik Önleyici Kaplamaya Sahip Düşük İletimli Filtre
  1. Algılayıcı Titreşimi düşük iletimli filtre üzerine konan hafif tozları sallayarak düşürür. (2011 Yaz Döneminde piyasaya sunulan SLT modelleri (SLT-A77 ve daha sonraki modellerde) önceki modellere kıyasla daha etkin ultrason titreşimle tozları bulundukları yerden uzaklaştırmaktadır    
Bu algılayıcı titreşimi, fotoğraf makinesinin her kapalı konuma getirilişinde otomatik olarak gerçekleşir ve ayrıca menü üzerinden de etkinleştirilir. Fotoğraf makinesinin dahili Toz Önleme fonksiyonu fotoğraf makinesinin her kapanışında otomatik olarak yerine getirileceğinden, daha önce çekilen resimlerde görünen toz tanecikleri makinenin kapatılmasıyla uzaklaştırılmış olabilir. Buna ek olarak, normal toz parçacıkları çok ufaktır ve algılayıcıya bakıldığında çıplak gözle görmek zordur.
Fotoğraf makinesinin algılayıcısının temizlenmesi (optik düşük iletimli filtrenin algılayıcı önünde olduğu durumda)
Sony müşteriler tarafından yerine getirilen bir temizlik yöntemini onaylamaktadır ve bu da manüel olarak kullanılan kauçuk balonlu hava üfleyicidir (roket hava üfleyici)*. Diğer yöntemlerin uygulanması algılayıcının, buna bağlı olarak algılayıcı önünde yer alan optik düşük iletimli filtrenin zarar görmesi ve fotoğraf makinesinin garantisinin sona ermesine yol açar.
Algılayıcı önünde yer alan optik düşük iletimli filtreyi temizlemek için aşağıdaki adımları yerine getirin:

  1. Fotoğraf makinesini kapalı konuma getirin; böylelikle fotoğraf makinesi algılayıcı titreşimini gerçekleştirerek toz parçalarının bulundukları yerden düşmelerini sağlayacaktır.
  1. Lensi çıkartın. Şimdi görüntü algılayıcısını bloke eden "Şeffaf Ayna"yı görebilirsiniz. Şeffaf ayna üzerine konan tozları temizlemek için kauçuk hava üfleyiciyi kullanın ancak hiç bir şekilde aynaya dokunmadığınızdan emin olun.
  1. Algılayıcıya erişmek için aynanın yukarı doğru döndürülmesi gerekmektedir. Aynanın dönmesini sağlamak için ayna kilit koluna yavaşça basın.
  1. Şeffaf aynanın yüzeyine dokunmadığınızdan emin olun! Bu fotoğraf makinesinin aynası şeffaf filmden yapılmıştır. Aynaya dokunulması aynanın kirlenmesine ve deformasyonuna neden olabilir bu da resim kalitesini veya fotoğraf makinesinin performansın etkiler.
  1. Fotoğraf makinesin lens yuva açıklığını aşağı doğru döndürün ve hava üfleyicinin üst kısmını fotoğraf makinesi lens açıklığının tam içine sokarak bir kaç kez hava basın. Bu genellikle tipik toz taneciklerini algılayıcı üzerinden alarak fotoğraf makinesin dışına atılmasını sağlayacaktır.
  1. Bu işlemi bitirdikten sonra, parmağınızın ucunu kullanarak aynayı hafifçe geriye doğru, klik sesi" gelene kadar itin. Parmağınızın ucuyla aynanın kendisine değil, sadece aynanın çerçevesine temas ettiğinizden emin olun.
*Kauçuk manüel hava pompası / roket üfleyici: Manüel hava pompası sunan pek çok üretici bulunmaktadır ve bu pompalar fiyat ve kalite açısından büyük farklılıklar gösterirler. İyi kalite kauçuk hava pompaları değiştirilebilir hava filtreleri içermektedir ve bu hava filtreleri fotoğraf makinesinin gövdesine dışarıdan gelen tozların üflenmesini engeller. Kauçuk hava pompası, fotoğrafçılıkla ilgili gerekli malzemelerden biridir ve çoğu zaman memnun edici sonuçlar sağlamaktadır.
Not: Algılayıcıyı temizlemek için asla sprey hava ürünlerini kullanmayın! Bu ürünlerde basınç çok yüksek olabilir ve aynı zamanda küçük damlacıklar halinde bulunan sıvılar kazara düşük iletimli filtre veya Şeffaf Ayna'ya ulaşarak ciddi hasara neden olabilirler.
Şeffaf Ayna Üzerinde Toz
Şeffaf ayna fotoğraf makinesinin hassas bir parçasıdır
Bu fotoğraf makinesinin aynası şeffaf filmden yapılmıştır. Aynaya dokunulması aynanın kirlenmesine ve deformasyonuna neden olabilir bu da resim kalitesini veya fotoğraf makinesinin performansın etkiler. Aynı zamanda şeffaf film kolaylıkla çizilebilir.

Asla SLT ayna üzerinden kir, toz ve yağ lekelerini ovarak çıkartmaya çalışmayın ve asla temizlik sıvısı kullanmayın. Bu Şeffaf Aynanın hasar görmesine neden olacaktır. Şeffaf Ayna ile doğrudan temas nedeni ile oluşan hasarlar garanti kapsamı altında değildir.
SLT aynasını temiz tutabilmek ve fotoğraf makinesinden en iyi performansı alabilmek için kauçuk hava pompasını* düzenli aralıklarla kullanarak toz birikmesini önleyin. Aynı zamanda lens değiştirmeden önce, lensin arka dış tarafını temizleyin. Bu işlem özellikle yüksek rutubet veya yoğuşma tehlikesi bulunan ortamlarda işe yaramaktadır. SLT aynası üzerinde tozun bulunması ve rutubetin yüksek olması durumunda toz ayna üzerine yapışacaktır.
>*Kauçuk manüel hava pompası / roket üfleyici: Manüel hava pompası sunan pek çok üretici bulunmaktadır ve bu pompalar fiyat ve kalite açısından büyük farklılıklar gösterirler. İyi kalite kauçuk hava pompaları değiştirilebilir hava filtreleri içermektedir ve bu hava filtreleri fotoğraf makinesinin gövdesine dışarıdan gelen tozların üflenmesini engeller. Kauçuk hava pompası, fotoğrafçılıkla ilgili gerekli malzemelerden biridir ve çoğu zaman memnun edici sonuçlar sağlamaktadır.
Not: Asla sprey hava kullanmayın! Bu ürünlerde basınç çok yüksek olabilir ve aynı zamanda küçük damlacıklar halinde bulunan sıvılar Şeffaf Ayna'ya ulaşarak ciddi hasara neden olabilirler.
Lens içinde toz
Lens içine tozun girmesi normal bir olay olup bu konuda endişeye etmeye gerek yoktur. Algılayıcı üzerindeki toz ile karşılaştırıldığında, lens içinde bulunan toz parçacıkları resimlere yansımayacaktır. Bu nedenle, lens içinde toz parçacığı görürseniz (bu çıplak gözle ayna üzerindeki tozu görmekten daha kolaydır) zevk içinde fotoğraf çekmeye devam edebilirsiniz!
Lensler, lens bileşenlerinin odaklanmak için devamlı olarak ileriye veya geriye doğru hareket etmeleri gerektiğinden dolayı bir miktar hava akışına olanak sağlamak zorundadır. Eğer lensler tam olarak hava sızdırmaz olsalardı, lens bileşenleri sadece küçük bir miktar dönebilir ve hava basıncı nedeni ile tekrar ilk konumlarına geri dönerlerdi.
Lens tamamen yeni olmasına rağmen lens içinde az miktarda toz parçacığı bulunabilir. Bu bir kusur değildir. Lensler çok temiz ortamlarda yüksek dikkat sarf edilerek üretilmektedir, ancak %100 tozsuz ortam mümkün değildir.
Fotoğraf makinenizin gövdesinin ve lensinin temizlik ve bakımı
Fotoğraf makinenizin gövdesinin ve lensinin temizliği cihazınızın iyi durumda kalması için gereklidir ancak bu hassas bir prosedürdür. Bu nedenle, fotoğraf makinenizi ve lensinizi iyi durumda bulundurmak için bakımlarını dikkatlice yapmanız gerekmektedir:
Her zaman lens kapağını kapatın.
Lensleri koruyucu kutularında saklayın.
Fotoğraf makinesine ait ekipmanı uygun bir çantada taşıyın.


Aksesuarları 

Çok nemli bir ortamdaysanız veya soğuk bir ortamdan sıcak bir ortama geçiş yaptıysanız bir miktar yoğuşma oluşabilir. Bu yoğuşma, gövde içerisinde bulunan bazı parçaların oksitlenmesine neden olabilir ve bu da arızalara yol açabilir. Buna ek olarak, küf ve mantar gelişebilir ve ekipmanınıza zarar verebilir. Bu riski azaltmak için, taşıma çantanız içinde, kağıt torbalarda silika jeli bulundurmanızda yarar olabilir. Silika jeli rutubetin bir miktarının emilmesinde yardımcı olacaktır.


Ekipmanınızı kullanırken toz ve diğer katı maddeler fotoğraf makinesinin gövdesi veya lensinin içine girebilir, parmak izleri oluşabilir. Ekipmanınıza zarar vermeden bunların nasıl temizleneceği aşağıda anlatılmaktadır.

  1. Fotoğraf Makinesin Gövdesi

  1. Örneğin sahilde geçirilen bir günün sonunda, kum tanecikleri fotoğraf makinesinin gövde aralıklarına girebilir. Bu kum tanecikler derhal temizlenmezse, zaman içinde ilerleyerek ayarlama kadranları içine girerler ve fotoğraf makinenizi kullanılmaz hale sokabilecek erken aşınma ve yıpranmaya maruz bırakabilirler. Aynı zamanda lensinizin odak halkalarına ciddi şekilde zarar verebilirler.
  1. Parçacıkların çıkarılması için en basit yöntem fotoğraf makinesinin gövdesinin dışını yumuşak telli bir fırça kullanarak temizlemektir. Fırçayı çok sert bastırmanız LCD ekranın çizilmesine neden olur.
  1. Fırça ile temizlenemeyen yapışmış parçacıklar için pamuklu kulak çubuğu kullanılabilir. Erişimi zor yerler için bir hava üfleyici genel olarak etkindir.
  1. Son olarak, fotoğraf makinesinin gövdesinin temizliği güç olan bir madde ile kirlenmesi durumunda (çamur vb) mikro elyaf bir bez (gözlükçülerden kolaylıkla temin edilebilir) su ile hafifçe nemlendirilerek yeterli seviyede temizlik yapılır. Mikro elyaf bez LCD ekrana zarar vermeyeceği için önerilmektedir.
  1. Tiner, benzin, alkol, tek kullanımlık ıslak mendil gibi kimyasal ürünleri kullanmayın.
  1. Lensler

  1. Lensler özel bir dikkat gerektirir. Lensi oluşturan cam çok kırılgandır ve kolaylıkla çizilebilir. Lens başka bir seçenek kalmadığı takdirde temizlenmelidir. Her temizlikte optik yüzey etkilenir. Çıplak gözle her zaman görünmese de her zaman leke kalabilir. Lensin çizik olmasındansa hafif tozlu olması daha iyidir.
  1. Bizim görüşümüze göre, parmak izinin oluşması durumunda bu izler temizlenmelidir; parmak izleri, doğası gereği yağ ve asit içerir ve lensin yansıtmayı önleyici kaplamasına zarar verebilir. Kurumuş su tanecikleri ve deniz serpintisi tuz içerirler ve bunlarda temizlenmelidir
Toz ve mikro parçacıkların temizlenmesi
İlk önce kauçuk hava üfleyici ile tozun büyük kısmını alın. Asla ağzınızdan hava üfleyerek yapmayın. Bu, tükürük partiküllerinin lens üzerine yapışmasına ve çıkarması zor lekelere neden olur.
Daha sonra çok yumuşak bir fırça kullanarak lens üzerindeki tozları temizleyin. Fırçanın tellerine parmaklarınızla dokunmayın; aksi takdirde fırçanın telleri yağlanabilir ve temizlenen parçaya bulaşabilir. Çok sert bastırmayın. Örneğin plajda geçen günün sonunda, mikro kuvars ve silika parçacıkları lensinizin camı üzerinde yerleşmiş olabilirler ve usulüne uygun yapılmayan temizlik optik yüzeyin çizilmesine neden olabilir.
Bulaşan yağ ve parmak izlerinin silinmesi
Genel kural olarak, camı parmaklarınızla ellemekten kaçının. Cam üzerinde parmak izleri mevcutsa, bu lekeleri çıkartmak için giysinizin bir parçasını veya bir kağıt mendili asla kullanmayın. Bu elyaflar çok kaba olup camı çizebilirler.
Temizlik için mikro fiber temizlik bezi kullanın ve bu bezi bir torba veya taşıma kabı içinde saklayarak tozlanmasını engelleyin.
Yağ lekelerini temizlemek için bir sıvıya ihtiyacınız olması durumunda musluk suyunu kullanmayın; musluk suyu içinde bulunan tuz camı çizebilir.
Bunun yerine mikro elyaf bezi deiyonize su ie ıslatarak silin.